Historien om Slow Food

 

Året var 1986 och MacDonalds skulle just öppna sin första restaurang i Italien - vid Spanska Trappan i Rom. Journalisten Carlo Petrini, från Piemonte i norra Italien, tyckte det var dags för en motrörelse och startade Slow Foodrörelsen.
 
 
Slow Food International grundades i Paris tre år senare. En av grundprinciperna är vikten av att till bords få återfinna rätten till njutning. Att njuta av aromernas mångfald och de regionala kökens varierande smaker.
 
Slow Food arbetar för rätten till njutning, respekten för den mänskliga livsrytmen och för ett harmoniskt förhållande mellan människa, djur och natur. Slow Food är till för mat- och vinentusiaster, som inte vill gå miste om myriaden av smaker och dofter i traditionell matlagning från världens alla hörn.
 
Slow Food är en opolitisk och icke kommersiell organisation, som är öppen för alla. Vi är en kulturell och social rörelse som grundar sig på medlemmarnas ambition och vilja att utveckla gemensamma kulturella och gastronomiska intressen.
 
Huvudkontoret ligger i den Italienska staden Bra i Piemonte, ca tio mil från Turin. Rörelsen leds av sin grundare Carlo Petrini. Slow Food International har idag över 80.000 medlemmar i hela världen. Flest medlemmar finns det i Italien, Tyskland och USA. Medlemmarna ansluter sig till ett Convivium, som verkar i en region eller stad.
 
Idag finns 21 convivier i Sverige under en gemensam organisation Slow Food i Sverige.

 

 

www.slowfoodfalkoping.se  • 2011

www.slowfoodfalkoping.se